Totaal maatwerk van werktuigmachines: de groeistrategie van Progea Leonardo uitgelegd door CEO Giarola

Home | Blog | Totaal maatwerk van werktuigmachines: de groeistrategie van Progea Leonardo uitgelegd door CEO Giarola

05-03-2024

Het bedrijf Albuzzano, met een omzet van 2,6 miljoen euro, maakt werktuigmachines voor diverse sectoren en complete productielijnen.

Artikel van:

https://www.industriaitaliana.it/progea-leonardo-automazione-macchine-utensili-cobot-robot/

Productiebedrijven die industriële machines produceren, maken steeds meer gebruik van totaal maatwerk. Dit doen ze om zich te onderscheiden van de concurrentie, toegevoegde waarde te creëren voor klantbedrijven en te voldoen aan de steeds veeleisender wordende marktvragen. Maar waar hebben we het over? Het gaat om het creëren van een niveau van maatwerk dat verder gaat dan de vooraf gedefinieerde opties die door de fabrikant worden aangeboden en dat klantenbedrijven in staat stelt elke fase van de productcreatie te beïnvloeden. Van ontwerp tot installatie worden voorwaarden gecreëerd waarbij laatstgenoemde interactieve tools kan gebruiken om specificaties te definiëren, afmetingen, vormen, kleuren, materialen, functionaliteit en elk ander aspect te kiezen. Progea Leonardo, een bedrijf uit Albuzzano (Pavia), dat robotachtige industriële machines ontwerpt en produceert, zoals lijnen voor koffiemachinepompen, maar ook geautomatiseerde machines voor de farmaceutische, cosmetische en zoetwarensector, weet dit goed. Het bedrijf, met een omzet van 2,5 miljoen euro, heeft van totaal maatwerk het middelpunt van zijn groeistrategie gemaakt.

Tot de klantbedrijven behoren de wikkel- en assemblagesystemen voor spoelen en motoren Marsilli, de wereldwijde auto- en maritieme leverancier Persico, de cosmeticafabrikant Intercos, de fabrikant van hygiëneproducten Cosmeva en het pompbedrijf Ceme-solenoïden.

Parallel aan zijn productieactiviteiten importeert en installeert het bedrijf industriële (en niet alleen) collaboratieve robots volgens de verzoeken en behoeften van klantbedrijven. Daartoe behoort ook de Pudu-bot, de 'ober'-cobot die bezorgingen doet in pubs en restaurants. We spraken erover met Angelo Giarola, CEO en technisch ingenieur van Progea Leonardo.

Vraag: Kunt u mij het bedrijf een beetje beschrijven, het hoofdkantoor, de oprichtingsdatum, de omzet, de medewerkers?

A: Het bedrijf werd opgericht in 2006 en werd opgericht door Benedetto Perrotta; aanvankelijk hield het bedrijf zich bezig met mechanische bewerkingen, met bewerkingscentra en CNC's; het keerpunt in de automatisering vond plaats tussen eind 2009 en begin 2010, toen ik bij het bedrijf kwam door de helft van de aandelen te kopen: ik ben nu managing partner. Progea heeft 14 medewerkers. Momenteel wordt er fors geïnvesteerd in personeel, aangezien er 7 mensen aan het team zijn toegevoegd. De core business zijn speciaalmachines voor de industriële automatisering: de klant vraagt ​​om ad hoc machines die zeer snel producten kunnen produceren.

Vraag: Welke industriële sectoren zijn het meest geïnteresseerd in Progea-machines en -producten?

A: We hebben veel ontwikkeld in de drankensector en in het bijzonder in het creëren van lijnen voor koffiemachinepompen; maar ook cosmetica, farmacie en de zoetwarensector worden voor ons steeds belangrijker. Verder hebben we besloten om vanaf 2021 distributeur te worden van twee merken robots en cobots: één van industriële modellen (Turijn: scara 4-assig, en antropomorfe zes-assig) en één van cobots (Hans). Tenslotte verzorgen wij ook de verkoop van Agv Hans.

Vraag: Het bedrijf breidt zich dus uit

A: We willen graag sneller groeien; maar het probleem is het vinden van "gekwalificeerd en gepassioneerd" technisch personeel; we investeren veel in jonge mensen, in de hoop dat zij onze toekomst zullen zijn. We moeten veel aandacht besteden aan training en respect.

Vraag: Wat is de mate van digitalisering van Progea-machines? Heeft kunstmatige intelligentie er iets mee te maken?

A: Ik zou zeggen dat we nog maar één stap verwijderd zijn van de implementatie van kunstmatige intelligentie: we bevinden ons op een uitstekend niveau van mens-machine-integratie.

Vraag: Wat zijn de uitdagingen? Waar vraagt ​​de markt om?

A: De markt vraagt ​​om speciale machines, voor zeer specifieke industriële processen; en vraagt ​​dat deze eenvoudig kunnen worden geïntegreerd met robots, zodat deze laatste mensen kunnen vervangen bij activiteiten die geen waarde toevoegen. Dankzij nieuwe en krachtige visiesystemen kunnen robots zichzelf nu oriënteren en vrijwel automatisch handelen.

Vraag: Over machines voor speciale verwerking gesproken, u produceert die voor cosmetica

A: We hebben inderdaad robotachtige inline-machines met meerdere manipulaties voor het etiketteren en verpakken van mascara, lippenstift en cacaoboter. De eerste machine haalt de details van de band van degene stroomopwaarts die de mascara's maakt, oriënteert ze en positioneert ze op de tweede machine met een dubbel rotatiezichtsysteem, en met de taak om de mascara's te positioneren voor etikettering. De derde machine, met een robot, neemt deze laatste en plaatst ze op een band van de vierde, de eigenlijke etiketteermachine. In het vijfde station pakt een robot de goederen op en plaatst deze op een verpakkingsband. Kortom, er is bijna de hele cyclus. Dan zijn er de cosmetische poederverdichters, zoals de A17022.

Progea Leonardo produceert werktuigmachines voor verschillende sectoren, waaronder de cosmeticasector.

Er zijn er enkele met een draaitafel, met automatisch laden en terugwinnen van poeders, en de mogelijkheid om metalen onderstellen zowel handmatig als robotachtig te installeren. Deze nieuwste machines kenmerken zich door een hoge kwaliteit en door de mogelijkheid om hele procesfasen te elimineren, waardoor besparingen in ruimte, geld en tijd mogelijk zijn. Ze passen goed bij 4.0: ze kunnen op afstand worden beheerd en bestuurd, en geïntegreerd met onze collaboratieve robots, aangezien ze daar al op zijn ingericht. Bovendien zijn we niet alleen maar fabrikanten: we zijn integratoren, en daarom verbinden we enerzijds de machines met de anderen, anderzijds verlenen we diensten en assistentie. Deze machines werken met PLC-programmering (de programmeerbare logische controller is een computer voor de industrie die oorspronkelijk gespecialiseerd is in het beheer of de controle van industriële processen; NRD) en hebben recepten die vooraf zijn samengesteld door de operator - ook voor timing, uitvoerende snelheid, krachten in het spel, druk; indien verbonden met ERP (enterprise resource planning, is het een beheersoftware die alle bedrijfsprocessen en alle relevante functies integreert, bijvoorbeeld verkoop, aankoop, magazijnbeheer, financiën of boekhouding; red.) of WMS (een magazijnbeheersoftware die in staat is van het aanpassen aan specifieke behoeften en het garanderen van het functioneren van de logistieke keten; red.) – de klant kan alle gegevens opslaan, zowel voor statistische als voorspellende onderhoudsdoeleinden.

Vraag: Er werd gezegd dat u ook distributeurs bent van industriële robots

A: Turin Robot uit Shanghai is bijvoorbeeld een toonaangevende leverancier van automatiserings- en systeemintegratieoplossingen voor industriële robots, waaronder de snelste Scara-robot in de sector met een snelheid van 0,28 seconden per cyclus, Scara met vier assen, lichte mini-, delta-, robot met zes assen en volledig beladen series met laadvermogens van 1 kg tot 500 kg. In werkelijkheid zijn we niet alleen distributeurs; in de zin dat Europeanen erg gevoelig zijn voor onvolkomenheden. We wijzen ze op de Chinese fabrikanten en zij brengen de nodige correcties aan. Aan de andere kant geven de Chinezen ons goede prijzen, wat ons helpt concurrerend te zijn.

Vraag: Met welke cobots heb je te maken qua marketing?

A: Bijvoorbeeld de Pudu-bot, de ‘ober’-cobot die bezorgingen doet in pubs en restaurants. Het heeft een aantrekkelijk uiterlijk en op AI gebaseerde stemfuncties. Voor positionering en navigatie, om zich aan meerdere scenario's aan te kunnen passen, ondersteunt Pudu bot zowel laser slam (gelijktijdige lokalisatie en mapping; systemen die dienen om een ​​kaart van de kamer op te bouwen in een aanvankelijk onbekende omgeving; red.) laser en visuele slam-oplossingen . Pudu bot heeft een innovatief bionisch ontwerp, van de hoogte van het machinelichaam tot de helling van het scherm, tot de ronding van de vormen; en voor extra veiligheid is de Pudu-bot uitgerust met 3D-sensoren en een nieuw modulair chassis. Hij kan onder elke hoek stoppen en bewegen zodra hij een obstakel tegenkomt. De detectiehoek aan de voorkant is groter dan 192 graden, terwijl de obstakeldetectieafstand 10 meter bedraagt. De interactie is multimodaal: stem, licht, aanraking en betekenisvolle uitdrukkingen. Bellabot wordt geproduceerd door Pudu Robotics, een technologiebedrijf gevestigd in Shenzhen en opgericht in 2016; is de afgelopen jaren snel gegroeid tot een “leider” op mondiale markten met dekking in meer dan 60 landen over de hele wereld. Robots worden op grote schaal toegepast in restaurants, ziekenhuizen, scholen, kantoorgebouwen, overheidshallen, metrostations, wachtkamers en meer.

Vraag: Wat zijn de pijlers van de onderzoeks- en innovatiestrategie van Progea Leonardo?

A: In werkelijkheid zijn het nadenken over onze machines, onderzoek en innovatie noodzakelijkerwijs een continu proces, omdat we producten creëren die het resultaat zijn van 100% maatwerk, van totaal maatwerk. Dit niveau van maatwerk gaat verder dan de eenvoudige standaardopties die door de fabrikant worden aangeboden en stelt klantenbedrijven in staat elke stap van het creatieproces te beïnvloeden. De eerste stap is het project. Hier kunnen klanten direct en indirect samenwerken met ontwerpers of interactieve tools gebruiken om specificaties te definiëren. Ze kunnen maten, vormen, kleuren, materialen, functionaliteit en elk ander aspect kiezen dat ze willen realiseren. Nadat het maatwerkproduct volgens de specificaties van de klant is gerealiseerd, begint de installatiefase. Afhankelijk van het type product kan dit variëren; montage en plaatsing dienen in ieder geval te geschieden in de door de klant gewenste ruimte. Daarom is tijdens het gehele aanpassingsproces nauwe communicatie met de klantbedrijven belangrijk. Hierdoor kunnen we ook eventuele problemen die zich tijdens de bouw kunnen voordoen, aanpakken en ervoor zorgen dat het eindproduct aan de verwachtingen voldoet.

Vraag: Wat zijn de voordelen van totaal maatwerk?

A: Het totaal personaliseren van een product biedt tal van voordelen, zowel voor de klantbedrijven als voor ons. Voor de eerstgenoemden stelt het hen in staat een uniek product te verkrijgen dat geschikt is voor hun specifieke behoeften, waardoor de ervaring en de algehele tevredenheid worden verbeterd. Voor ons biedt het de mogelijkheid om ons te onderscheiden van de concurrentie, om toegevoegde waarde te creëren voor klanten en om te voldoen aan de steeds veeleisender wordende marktvragen.

Vraag: Andere pijlers van de groeistrategie?

A: Ik geloof dat we ons dit jaar veel zullen concentreren op de groei van technisch personeel, met investeringen in opleiding: we kunnen als bedrijf alleen vooruit komen als we de mogelijkheid hebben om producten te creëren. Daar ligt de toegevoegde waarde voor ons bedrijf.

Vraag: Zijn er markten die u graag zou willen betreden?

A: Meer dan wat dan ook willen we nog verder uitbreiden naar de farmaceutische sector, cosmetica en de automobielsector. Dan komt het voor dat we benaderd worden door bedrijven uit sectoren waar wij niet mee te maken hebben, maar die wel interessant kunnen zijn. Wat geografische gebieden betreft, hebben we machines over de hele wereld verkocht, behalve in Australië en het Midden-Oosten.

Vraag: Heeft u overnames op het oog?

A: Drie jaar geleden waren we klaar om een ​​elektronicabedrijf over te nemen; Vervolgens hebben we de financiering doorgesluisd naar de collaboratieve robotsector. In plaats daarvan zijn er aankoopverzoeken geweest van externe bedrijven die geïnteresseerd waren om ons te kopen.

Weitere Artikel

Möchten Sie über die Neuigkeiten von Progea auf dem Laufenden bleiben?
Erhalten Sie unser newsletter

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from :

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Zertifizierungen




Privacy Policy

Cookie Policy

FOLLOW US

© Progea Leonardo srl | Powered by lpmedia.tv